Yoga, YOGASFERA YOGASFERA Un espacio Internet para reunir toda la información sobre el mundo del yoga y su esfera: centros, estudios, profesores, cursos,clases, formaciones, eventos especiales ... todo lo que ocurre alrededor del yoga y que podemos compartir: consultar actividades. Un espai Internet per reunir tota la informació sobre el món del ioga i la seva esfera: centres, estudis, professors, cursos,classes formacions, esdeveniments especials... tot allò que passa entorn del ioga i que podem compartir: consulteu activitats. YOGASFERA Welcome to Yogasfera, a page on internet that brings together information about the world of yoga: centres, studies, courses, teachers, training, special events, in fact anything that happens in the world of yoga that we can share together: consult activitie

Yogasfera incorpora una botiga Ioga on trobaràs una acurada selecció d'articles d'una excel·lent qualitat, naturals i respectuosos amb el medi ambient, de marques que rarament es troben al mercat europeu, totes elles amb compromís mediambiental i social. Yogasfera incorpora una tienda Yoga donde encontrarás una cuidada selección de excelentes productos para la práctica, naturales y respetuosos con el medio ambiente, de marcas que difícilmente se pueden encontrar en el mercado europeo, todas con compromiso medioambiental y social. Store Yoga, Manduka, Yogitoes, Mats, Yoga Bags, yogui towels. Estores de Ioga, esterillas de Yoga, bolsas de Yoga, bosses de Yoga. Accessorios de Yoga, accessoris de Ioga, Props YOGA Clases de Yoga, Classes de Yoga Barcelona, Calendario actividades de Yoga, directorio de centros de Yoga, tienda de Yoga
Gyantse, Kumbum, Tibet author:Víctor Domènech
middle
TERRA, ÀNIMA I SOCIETAT
14 Oct
2014
Tierra, alma, sociedad

TIERRA, ALMA Y SOCIEDAD

Una nueva trinidad para nuestro tiempo


Em disposo a escriure un petit text per apropar-vos el nou llibre de Satish Kumar. M'adono que les paraules que en vulguin copsar l'essència seran les mateixes que l'autor ha triat pel títol: terra, ànima i societat. Tres termes indissociables que mirats a la llum del Gita, s'uneixen per suggerir-nos una nova tríada que desvetlli la consciència ecològica, humana i espiritual.

Nascut a l'Índia on ha viscut la primera part de la seva vida, ha passat la segona a Occident i ha pogut aprendre dels dos mons. Satish Kumar fou monjo jainista, aprengué els principis de la no violència, l'autocontenció i l'autodisciplina, estudià la filosofia budista, aprofundí en la meditació sobre les quatre nobles veritats, i, inspirat per les ensenyances de Gandhi, Tagore i Schumacher, ens dibuixa les bases d'un nou paradigma fet d'integració i connectivitat enlloc de fragmentació i desconnexió.

Fou el Bhagavad Gita que el va portar a pensar, més enllà de les tríades conegudes --Brahma, Shiva, Vishnu; Pare, fill, esprit sant o bé veritat, bondat i bellesa--, en una que relacioni ecologia, espiritualitat i humanitat: yagna, tapas i dana. Aprengué que el camí del dharma 'és practicar la no violència pel benestar de la terra, practicar la contenció pel benestar de la societat i alimentar-se pel benestar de l'ànima'.

Yagna es refereix a la relació amb la terra, a celebrar-ne la bellesa que inspira els artistes, l'abundància que ens nodreix --restablint i retornant constantment tot allò que d'ella prenem com ho faria un pagès que cultiva, adoba i deixa descansar amb el temps de barbeig--, de manera íntimament amorosa i empàtica lluny d'actituds de superioritat sobreprotectora. El Gita ens ensenya que podem unir el fet de tenir cura de la terra i de l'ànima. Abandonant el concepte de 'meu' i abraçant l'amor universal podrem canviar la 'g' de 'ego' per la 'c' de 'eco' que en grec vol dir casa: tot el planeta és la nostra casa.

Tapas té a veure amb la dimensió interior, el conreu de l'ànima, dedicar el temps necessari a la puresa interna, la meditació l'espiritualitat i portar una vida d'elegant simplicitat.

Dana significa relacions socials, compartir, ser generós, donar abans de prendre i deixar enrere l'estret i limitat interès propi: així com l'arbre no es menja el seu propi fruit i el riu no es veu la seva pròpia aigua, actuem nosaltres sense perseguir el benefici derivat de la nostra acció, oferim les accions en benefici dels altres.

La humanitat està en guerra contra la natura i també en contra d'ella mateixa, l'estat de coses no facilita una visió d'harmonia, per això és imprescindible un fort moviment social que entengui les bondats del tenir cura els uns dels altres i del món, i el servei desinteressat.

La pau comença amb un pensament positiu. Ens hem de reconciliar amb la natura, amb nosaltres mateixos i amb totes les persones, ens cal mirar amb atenció quina relació tenim amb el nostre treball, hem de començar a pensar en la nostra vida quotidiana, en com vivim, en quin tipus de treball fem per tal de poder adoptar uns mitjans de vida adequats que ens permetin desenvolupar-nos des de l'alegria de fer i el pensament positiu, apropant-nos-hi des de la meditació, la celebració de la bellesa, de l'ètica i l'imperatiu moral de cuidar el planeta: Gaia.

Retrobant les ensenyances de Buda i també de l'arbre mateix que acollí la seva il·luminació, podrem entendre que en una flor de lotus hi ha l'univers sencer 'la vida és una, sosté molts elements en ella i es manifesta de múltiples formes, però cadascuna d'elles depèn de totes les altres', aquest aprenentatge requereix humilitat, una rendició total del nostre ego.

Lligats com estem pel creixement econòmic necessitem que els països industrialitzats puguin alliberar-se d'aquesta obsessió. Vivim una total desatenció dels valors espirituals en la política i una completa confusió dels objectius en les organitzacions socials, cosa que constitueix els principals aspectes del sofriment humà.

Mahatma Gandhi proposà una solució holística a aquest desajust, un programa complet per resoldre la gran majoria dels problemes d'avui: benestar de tots, autogovern i economia local.

La filosofia recollida en el concepte de sarvodaya (sarva: tots --no només els humans-- i udaya: benestar), la política de swaraj (swa: jo i raj: brillar), l'autogovern com a mitjà per aconseguir-ho junt amb la llibertat interior, i l'economia local svadeshi (swa: jo i deshi: local) encarnen el respecte per la naturalesa, l'esperit i la humanitat. En paraules de l'autor, Gandhi es dedicà a la poesia a través de la política així com Tagore, es dedicà a la política a través de la poesia, el poema 'Terra' anticipa l'actual moviment de l'ecologia profunda i la sostenibilitat.

De Tagore, Kumar en rebé la seva visió holística de l'educació, en la que inclou els valors universals. La importància d'estimar i cuidar, d'utilitzar amb economia els recursos naturals i tots els regals que en rebem. Respectar les persones i valorar el capital en el seu punt just sense permetre que domini tot el sistema econòmic per tornar a un estat d'harmonia entre ecologia i economia i fer-ho també des de l'ètica i la igualtat. 'L'educació ha perdut el sentit d'integralitat. L'educació, doncs, hauria de ser un entrenament de la ment, les mans i el cor, hauria de consistir en desenvolupar la capacitat de pensar, de sentir i de fer. (...) L'educació és descobrir allò que som per arribar a ser el nostre veritable 'jo'. La falta de compromís amb les qualitats del cor (ser respectuosos, agraïts, compassius, generosos i atents), és un incompliment del deure.

Finalment, l'encarnació del pensament holístic la trobà en Schumacher que expressà detalladament com podia la societat humana sentir-se a gust amb ella mateixa, cuidar la natura i a la vegada gaudir dels fruits d'una constant renovació espiritual, el secret rau en el retorn a la mida petita i propera, la petita escala: 'allò petit és una condició prèvia per la felicitat i el benestar humans, per la cohesió social i el respecte del medi ambient, per la pau i la llibertat'. Allò petit ha de ser també bell i bo. 'La saviesa requereix donar una nova orientació a la ciència i la tecnologia vers allò orgànic, bo, no violent, elegant i bell. La pau és indivisible: ¿cóm es possible que la pau es construeixi sobre la base d'una ciència insensata i una tecnologia violenta?'

'Terra, ànima i societat formen la nova trinitat pel nou paradigma. Hem de passar del vell paradigma caracteritzat per la fragmentació, el dualisme, la desconnexió i la divisió al nou paradigma de la integritat, la connectivitat i la relacionalitat''.

'Vivim en un univers benevolent, en el que la terra és el més benevolent de tot. (... ) Si mirem el món amb ulls benevolents, el món ens correspon amb la mateixa benvolença'. Aquesta visió holística, en la que les dimensions natural, espiritual i social s'uneixen en una realitat integrada, és avui ja una necessitat peremptòria.


In { } comments{ 1 } author: Mariona Costa
15 Oct
2014

Moltes gràcies Mariona per apropar-nos a la lectura d'aquest llibre. No deixaré de fer-ho. Deixem però si us plau anomenar alguns dels que també ja han sigut herois de la natura, de la pau, de la integració de l'home amb la terra. Només noms com Chico Mendes, Fernando Pereira, Joy y George Adamson, Dian Fossey, Wangari Maathai.i altres que com ells van donar la seva vida o que com el nostre Ramon Margalef mai va ser prou reconegut. Gràcies Mariona! Gràcies Yogaia!

author comment:Isabel Ribas
Afegeix el teu comentari:
http://www.yogaiastore.com