Yoga, YOGASFERA YOGASFERA Un espacio Internet para reunir toda la información sobre el mundo del yoga y su esfera: centros, estudios, profesores, cursos,clases, formaciones, eventos especiales ... todo lo que ocurre alrededor del yoga y que podemos compartir: consultar actividades. Un espai Internet per reunir tota la informació sobre el món del ioga i la seva esfera: centres, estudis, professors, cursos,classes formacions, esdeveniments especials... tot allò que passa entorn del ioga i que podem compartir: consulteu activitats. YOGASFERA Welcome to Yogasfera, a page on internet that brings together information about the world of yoga: centres, studies, courses, teachers, training, special events, in fact anything that happens in the world of yoga that we can share together: consult activitie

Yogasfera incorpora una botiga Ioga on trobaràs una acurada selecció d'articles d'una excel·lent qualitat, naturals i respectuosos amb el medi ambient, de marques que rarament es troben al mercat europeu, totes elles amb compromís mediambiental i social. Yogasfera incorpora una tienda Yoga donde encontrarás una cuidada selección de excelentes productos para la práctica, naturales y respetuosos con el medio ambiente, de marcas que difícilmente se pueden encontrar en el mercado europeo, todas con compromiso medioambiental y social. Store Yoga, Manduka, Yogitoes, Mats, Yoga Bags, yogui towels. Estores de Ioga, esterillas de Yoga, bolsas de Yoga, bosses de Yoga. Accessorios de Yoga, accessoris de Ioga, Props YOGA Clases de Yoga, Classes de Yoga Barcelona, Calendario actividades de Yoga, directorio de centros de Yoga, tienda de Yoga
Gyantse, Kumbum, Tibet author:Víctor Domènech
middle
DESITJOS DE FELICITAT
21 Jan
2014
felicitat

Comencen a quedar enrere les festes del nadal. Ens hem mogut entre el manteniment de les velles tradicions respectades i sovint nostàlgiques, però que de vegades ens pesen una mica, i el renovat desig de canvi per trobar una identitat feliç en la que ens puguem reconèixer. Com cada any, probablement hi ha hagut una mica massa de tot: massa missatges plens de bons desitjos que la tecnologia ens fa arribar per més i més canals, massa compromisos, massa compres, massa soroll, massa èmfasi en el canvi de cicle quan un dia porta l'altra i el pas de les estacions se succeeix indeturable i tranquil. Enmig del 'massa' que sembla inevitable i acceptat per tothom sense remei, l'antic missatge d'estimació que és a l'arrel de les festes maldant per arribar al cor de tots i perdurar per sempre, i un planeta que plora per fer-nos entendre que pateix i que els nostres 'massa de tot' ja li fan un mal sense retorn. Grans festes i un mestre, el nostre estimat Andrei, que convidava des del seu twitter a rebre el canvi d'any des del silenci de la meditació.

Aquí és on volia arribar, a la felicitat, aquesta paraula que hem sentit tant aquests darrers dies, en boca de tots, uns per desitjar-la als amics, altres per dir que la cerquen, uns altres per demanar sis plau, fins i tot a través de facebook, que algú reconegui que no és feliç i ho digui públicament. Aquesta tan desitjada felicitat que potser ja tenim i no hem arribat a veure.

Des de les nostres diferències personals tots veiem la pau en el silenci, la bondat en la mirada serena, l'alegria en el somriure sincer i en la rialla gran, l'amor en el caliu de la família, de la sangha, però malgrat tot, sovint encara fem de la felicitat una desconeguda que deu ser una mica més enllà del proper revolt i no arribem a trobar-la. Pau potser no és felicitat? Si estic en pau em sento feliç.

Fent ús d'una antiga deformació professional us diré que el diccionari defineix la felicitat com un sentiment agradable de satisfacció i absència de patiment o bé la lliga a l'obtenció d'un objectiu, i que la psicologia positiva en fa el resultat d'una suma d'emocions i activitats positives. De definicions en trobaríem moltes més! Ha estat i serà un gran tema de la filosofia universal i l'arrel de l'anhel dels homes de tots els temps.

Personalment m'allibera pensar que la felicitat és més aviat el resultat de l'auto-coneixement que en el marc de la ciència del ioga ens condueix cap a l'auto-realització suprema de l'ésser (suprema perquè és més enllà de qualsevol identificació professional, familiar, social, i un llarg etc... perquè és més endins... vers el silenci de l'ànima en unió completa) i que ens porta d'una banda a l'acceptació de tot allò que en la nostra realitat potser no és agradable ni lliure de patiment però senzillament hi és i hi hem de conviure --el dolor forma part de la vida--, i de l'altre banda ens dóna calma i força per poder créixer, i modificar, si cal, o prescindir, aspectes sobrers que siguin font de dolor: ens convida a eradicar la por, a perdonar, a ser generosos i austers.

Així, amb aquest reconeixement de nosaltres mateixos en un mar d'aspectes positius i d'altres no tant positius, el ioga ens ajuda a construir una base de felicitat en el seu sentit més ampli de pau amb un mateix i acceptació serena, i fins i tot alegre, encara que a voltes els ulls plorin i siguin expressió d'intenses emocions.

Avui he tingut la sort de llegir dues coses boniques que us comparteixo i que m'han fet pensar en això que escric:

Epicur, a la Carta a Meneceu, diu:


Que ningú, pel fet de ser jove, no deixi per més endavant l'aspiració a la saviesa, i que ningú, pel fet de ser vell, no es cansi d'aspirar a la saviesa: per ocupar-se de la salut de l'esperit no és mai massa tard ni massa aviat. Dir que encara no és hora d'aspirar a la saviesa, o que l'hora ja ha passat, és com dir que encara no ha vingut, o que ja ha fugit, l'hora de ser feliç.'


La segona cosa la trobareu al Bhagavad Gita, al començament del capítol 16, i que m'ha recordat les ensenyances de casa meva quan era petita, tot allò que fa que visquem un cel en aquest món i no un infern.  • 1.- Absència de por, puresa de cor, constància en els sagrats estudis i contemplació, generositat, autoharmonia, adoració, estudi de les escriptures, austeritat, rectitud;

  • 2.- No-violència, veritat, absència d'ira, renunciació, serenitat, aversió a la censura crítica, simpatia cap a tots els éssers, pau de desitjos insaciables, amabilitat, modèstia, constància;

  • 3.- Energia, misericòrdia, fortalesa, puresa, bona voluntat, absència d'orgull --aquests són els tresors de l'home que ha nascut per al cel.


I també encara un altra, aquesta ja l'he buscada en pensar-hi ara, un petit conte de nens escrit per Paloma Zavala que comença dient:


Obres la finestra de bon matí, els raig de sol et porten la felicitat.
I, si tu vols, la felicitat t'acompanyarà tot el dia.


I acaba:


Però aquesta felicitat.... solament la podrem sentir si som autèntics.
I ser autèntic vol dir seguir només el camí per on ens porti el cor.


Si no has tingut la sort de rebre ben aviat les eines per construir la teva base de felicitat sobre la qual veure passar tots els moviments de la vida --en totes les vides hi ha patiment i dolor--, potser el ioga t'ho ensenyarà en l'edat adulta i podràs trobar pau, silenci, i respondre senzillament que sí quan algú et pregunti si ets feliç.

He rellegit el text abans de publicar-lo i també m'he passejat un moment per aquesta xarxa que ens té una mica massa atrapats a tots: Casualitat o sincronicitat? al twitter de l'Andrei hi deia:

La felicitat no és un estat de la ment. És l'estat més natural de l'esperit. Experimenta la vida de l'esperit. Roman sempre feliç!

Om shanti shanti shanti
Pau en tu, amb els altres i amb el món
  • * Bhagavad Gita, Editorial Moll, 2006

  • * Sobre la felicitat, Epicur · Petita Biblioteca Universal · Edicions 62, 1995

  • * La Felicitat, Paloma Zavala - Teo Puebla · Editorial Zendrera Zariquiey, 1997

  • * Andrei Ram Om @all_is_within twett

In { } comments{ 2 } author: Mariona Costa
21 Jan
2014

Però, no he arribat a saber si. tu ets feliç?

author comment:Sergi
22 Jan
2014

Hola Sergi, I tant que sí en el text ho diu. :-) "puc dir que sóc una persona feliç"

author comment:mariona
Afegeix el teu comentari:
http://www.yogaiastore.com