Yoga, YOGASFERA YOGASFERA Un espacio Internet para reunir toda la información sobre el mundo del yoga y su esfera: centros, estudios, profesores, cursos,clases, formaciones, eventos especiales ... todo lo que ocurre alrededor del yoga y que podemos compartir: consultar actividades. Un espai Internet per reunir tota la informació sobre el món del ioga i la seva esfera: centres, estudis, professors, cursos,classes formacions, esdeveniments especials... tot allò que passa entorn del ioga i que podem compartir: consulteu activitats. YOGASFERA Welcome to Yogasfera, a page on internet that brings together information about the world of yoga: centres, studies, courses, teachers, training, special events, in fact anything that happens in the world of yoga that we can share together: consult activitie

Yogasfera incorpora una botiga Ioga on trobaràs una acurada selecció d'articles d'una excel·lent qualitat, naturals i respectuosos amb el medi ambient, de marques que rarament es troben al mercat europeu, totes elles amb compromís mediambiental i social. Yogasfera incorpora una tienda Yoga donde encontrarás una cuidada selección de excelentes productos para la práctica, naturales y respetuosos con el medio ambiente, de marcas que difícilmente se pueden encontrar en el mercado europeo, todas con compromiso medioambiental y social. Store Yoga, Manduka, Yogitoes, Mats, Yoga Bags, yogui towels. Estores de Ioga, esterillas de Yoga, bolsas de Yoga, bosses de Yoga. Accessorios de Yoga, accessoris de Ioga, Props YOGA Clases de Yoga, Classes de Yoga Barcelona, Calendario actividades de Yoga, directorio de centros de Yoga, tienda de Yoga
Gyantse, Kumbum, Tibet author:Víctor Domènech
middle
El ioga i la gent gran
17 Sep
2012
ioga a la platja

L'estiu, temps de trobada i moment perfecte per ensenyar ioga als més joves

D'una conversa en va sorgir la idea d'escriure sobre el ioga i la gent gran. Però qui són realment la 'gent gran' quan parlem de ioga? Pensant en els ioguis i ioguinis que practiquen amb mi i que han passat la data de la jubilació, me n'adono que molts d'ells comparteixen del tot la pràctica amb d'altres ioguis i ioguinis que podrien ser els seus néts i netes. La manera com els uns i els altres entren i surten de les postures, amb més lleugeresa o dificultat, no depèn en absolut dels anys que faci que han nascut. N'hi ha que no han fet encara la cinquantena i que sovint em diuen que 'són grans' i que per això van amb molt de compte... ho diuen exactament de la mateixa manera que els nascuts al voltant de l'any 35 o 40! i després completen l'explicació amb el detall de les lesions i les malalties que han tingut. Són aquestes lesions i malalties les fan que calgui adaptar la pràctica a les possibilitats de cadascú i això sempre és possible, en tots els casos és possible!! Potser cal només una petita adequació en el ritme i la intensitat, trobar variacions més suaus de les postures, buscar l'ajuda de suports o fins i tot d'una cadira. Mai és tard per instal·lar la vida en el ioga!!

Així doncs, ens ho haurem de mirar des del punt de vista de les capacitats tan físiques com mentals que tenen les persones en el moment de la seva arribada al ioga, perquè si han practicat tota la vida de forma harmoniosa, això les haurà ajudat a tenir unes condicions probablement molt bones malgrat el pas del temps i hauran après a ajustar bé la pràctica a aquestes condicions.

És obvi que l'envelliment del cos és un fet natural i progressiu que ens portarà potser a passar per una etapa senil o de sobreenvelliment (més enllà de 'ser grans') si tenim una llarga vida, però també probablement la viurem millor si hem practicat ioga, ens hem mantingut alegres i sobretot oberts als altres. Quan parlem de 'fer ioga' ens referim sovint a la pràctica física del ioga i més endavant descobrim com engloba totes les dimensions de l'ésser: física, mental i espiritual. Millora l'estat del cos, calma la ment i en millora la capacitat de concentració i l'agilitat. Ioga connecta també amb la dimensió espiritual que hi ha en tots nosaltres.

Cadascú partirà des d'una realitat diferent que haurà de respectar i això les persones més grans ho saben fer molt bé. Amb optimisme i amb la guia d'un professor, la pràctica les portarà a combatre els efectes nocius propis d'una vida sedentària i a millorar a tots nivells. De la mateixa manera que ho farien si fossin més joves, serà bo que triïn un ioga suau per començar, una sessió bàsica d'iniciació de l'estil que els hi faci més il·lusió. Si tenen moltes dificultats físiques potser un ioga restauratiu, i mica en mica, ja aniran trobant quina és la pràctica més adequada.

Quins beneficis físics trobem a l'hora de practicar ioga?
Ioga convida sempre a l'observació de la respiració conscient. Com que a mida que envellim deixem de respirar per complet i perdem flexibilitat a la caixa toràcica, inhalar i exhalar completament, de manera llarga, lenta i profunda en recupera l'amplitud, oxigena i neteja, alenteix el ritme cardíac i millora la concentració. Com major és la dilatació pulmonar, millor és la funció respiratòria en general.

Una pràctica harmoniosa de postures beneficiarà moltíssim el to muscular debilitat pels anys encara que cada postura es mantingui només uns deu segons o una respiració completa. L'enllaç entre les postures que pot ser ben lent millorarà la mobilitat general del cos, la mobilitat articular, ajudant així a pal·liar processos degeneratius com l'artrosi i trencant el cercle artrosi – dolor – immobilitat que porta més artrosi, i millorarà l'equilibri. Sovint amb el pas dels anys les persones han perdut equilibri, pateixen vertígens i tenen una mica de por de caure, ara bé, ràpidament agafen confiança quan senten que s'enforteixen, aprenen a fixar la mirada i a alinear el cos, i sense gairebé ni adonar-se'n poden construir postures d'arquitectura més complicada, fins i tot les que són només sobre un peu.

El gran ventall de moviments endavant, endarrere i a cada costat que proposa el ioga farà possible mantenir la columna vertebral en un bon estat a nivell funcional, en millorarà la flexibilitat, l'enfortirà i fins i tot es podran corregir una mica possibles desviacions o lesions i la columna podrà protegir millor el sistema nerviós. Ioga estimula la funció parasimpàtica del sistema nerviós vegetatiu que atorga una vivència de serenor interior.

No només els músculs en sortiran beneficiats, també els ossos s'enfortiran al estar més ben irrigats per l'efecte de les pressions i les torsions afavorint així la mineralització òssia. Aquestes pressions i torsions tindran un efecte de massatge circulatori sobre les vísceres i els òrgans interns. Per exemple, la flexió lateral a la dreta, sobre el fetge i a l'esquerra sobre la melsa i el pàncrees. Com que les vísceres són compactes, al comprimir-les es buiden de sang facilitant que s'omplin de sang renovada en desfer la postura. Aquest massatge manté oberta una via important en la possibilitat de regeneració orgànica. Millora la funció global de l'aparell digestiu, tant a nivell de motilitat intestinal com a nivell de secreció de sucs gàstrics, i també la funció renal pels efectes de pressió i estirament sobre els ronyons quan flexionem la columna lumbar augmentant el flux sanguini. També el sistema endocrí se sentirà feliç i el sistema immunitari, els practicants veuran com es posen menys malalts.

Una pràctica constant fa que les postures vagin quedant dibuixades en la memòria del cos que també es desperta si s'ha fet exercici en el passat. La persona comença a moure's de manera més conscient, polida i segura també fora de l'estoreta i aprèn a trobar un espai íntim de calma durador fins i tot quan la vida esdevé complexa. La llista de beneficis físics podria ser llarguíssima però sobretot ioga és una font inesgotable de l'optimisme tan necessari en aquesta etapa de la vida en la que cal assumir més que mai els canvis que van arribant i en la que cal molta força i serenitat per poder ajudar els altres amb il·lusió renovada si es tenen a càrrec persones per cuidar com passa a tantes dones que ja són àvies, si s'ha de fer front a malalties, soledat o dificultats econòmiques.

I més enllà del físic ...
Cada pràctica és una invitació a deixar a una banda la imatge social que hem construït de nosaltres mateixos: l'estatus, l'economia, l'aspecte físic, l'edat, les malalties, les lesions i un llarg etcètera d'idees limitadores per poder connectar de veritat amb la nostra essència, amb la nostra llavor que és l'ànima. Si hem tingut una vida plena l'ànima no ha envellit. Així com el cos recull totes les experiències viscudes i canvia la llarg dels anys, l'ànima s'enriqueix i roman sempre jove. Les persones grans em diuen que d'esperit se senten joves i d'aquesta joventut en parlen també els seus ulls.

És des d'aquesta essència íntima que ioga ens ensenya a obrir-nos als altres amb amabilitat, compassió, equanimitat i alegria infinites. Per a grans i joves això és un gran alliberament que porta felicitat.

Les persones grans solen tenir una espiritualitat, confessional o no, llargament traçada i troben en la pràctica uns valors ètics que no entren en discordança amb aquesta espiritualitat perquè són valors universals.

Les persones d'edats més avançades que veig practicar habitualment em sembla que no tenen encara 80 anys però n'hi ha que s'hi acosten. És inspirador veure com han après o van aprenent a conviure amb les 'discapacitats' que els arriben al llarg dels anys, potser les comenten amb preocupació però en veure que una vegada assumides i adaptada la pràctica, darrera d'aquestes 'discapacitats' hi ha un ventall enorme de possibilitats dins el ioga, s'animen i van fent generalment amb molta prudència i coneixement. Sovint han estat capaces de deixar a una banda l'ego assolidor de reptes i són molt respectuoses amb el seu cos, saben observar-lo, cuidar-lo i practicar seguint la realitat de cada dia.

Així, avancen de manera sorprenent mentre van recordant de tan en tant en veu alta que 'són grans' i no és gens estrany que un dia, un jove que practica al seu costat amb dificultats, les observi de reüll amb sorpresa.In { Beneficis, General, } comments{ 0 } author: Mariona Costa
Afegeix el teu comentari:
http://www.yogaiastore.com