Yoga, YOGASFERA YOGASFERA Un espacio Internet para reunir toda la información sobre el mundo del yoga y su esfera: centros, estudios, profesores, cursos,clases, formaciones, eventos especiales ... todo lo que ocurre alrededor del yoga y que podemos compartir: consultar actividades. Un espai Internet per reunir tota la informació sobre el món del ioga i la seva esfera: centres, estudis, professors, cursos,classes formacions, esdeveniments especials... tot allò que passa entorn del ioga i que podem compartir: consulteu activitats. YOGASFERA Welcome to Yogasfera, a page on internet that brings together information about the world of yoga: centres, studies, courses, teachers, training, special events, in fact anything that happens in the world of yoga that we can share together: consult activitie

Yogasfera incorpora una botiga Ioga on trobaràs una acurada selecció d'articles d'una excel·lent qualitat, naturals i respectuosos amb el medi ambient, de marques que rarament es troben al mercat europeu, totes elles amb compromís mediambiental i social. Yogasfera incorpora una tienda Yoga donde encontrarás una cuidada selección de excelentes productos para la práctica, naturales y respetuosos con el medio ambiente, de marcas que difícilmente se pueden encontrar en el mercado europeo, todas con compromiso medioambiental y social. Store Yoga, Manduka, Yogitoes, Mats, Yoga Bags, yogui towels. Estores de Ioga, esterillas de Yoga, bolsas de Yoga, bosses de Yoga. Accessorios de Yoga, accessoris de Ioga, Props YOGA Clases de Yoga, Classes de Yoga Barcelona, Calendario actividades de Yoga, directorio de centros de Yoga, tienda de Yoga
Gyantse, Kumbum, Tibet author:Víctor Domènech
middle
Asteya अस्तेय
17 Oct
2011
xakres Ajana Sahasrara

Mesos enrere vam comentar en aquest blog els dos primers Yama: ahimsa i satya. Avui parlarem del tercer i així, mica en mica, els anirem desgranant tots.
La paraula Asteya té l'origen al sànscrit i vol dir literalment el fet de no robar, l'hàbit de no fer-ho fins al punt de poder-se instal·lar en l'absència de desig per la riquesa d'altri, en l'absència de cobdícia.

Quan l'hàbit de no robar està ben establert en una persona, les millors coses se li ofereixen aleshores espontàniament.

Y.S. II 37 ¹Els Yama són contencions respecte de fer mal als altres éssers vivents, de mentir, de robar, de la incontinència sexual, de la cobdícia. El ioga dels vuit passos comença doncs per animara-nos a ser una mica menys cobdiciosos, una mica menys mentiders, una mica menys luxuriosos, és a dir, a emprendre el camí de 'no fer' tot de coses que poden causar infelicitat en els altres i de retruc a nosaltres mateixos però que portem generacions i generacions tolerant de manera encoberta. Petites misèries humanes que justifiquem de mil maneres i que sovint no som ni capaços d'identificar perquè com diu Stephen Cope ² son l'aigua en que nedem o venen de més enllà de la nostra atenció conscient. Sovint sentim que són aquestes conductes que ens impulsen a nosaltres i no nosaltres a elles i si intentem detenir-les ens causen por i inquietud.

El ioga ens convida a observar, a fer-nos conscients de com actuem, a reconèixer una pauta a la nostra vida i a respectar-ne el poder i si és possible, amb l'esforç, el tapas que és l'energia de la contenció, interrompre-la. Això ens farà lliures i ens portarà felicitat.

A cada moment de contenció, la ment esdevé una mica més transparent. Una mica més reflexiva, Una mica més quieta. Una mica menys reactiva.

Stephen CopeTornant doncs al tercer dels Yamas, asteya, per tal que el iogui el pugui sentir ha d'estar profundament arrelat en l'honestedat. Ha d'observar atentament per ser capaç de veure a venir els sentiments d'enveja que arriben de forma totalment involuntària i inesperada i transmutar-los per l'alegria de saber que altres gaudeixen de riqueses, en el sentit més ampli d'aquest terme, que probablement els fan feliços i desitjar en tot cas que sigui així. Quan pugui deixar de banda l'enveja se sentirà alliberat i compartirà aquest sentiment de felicitat de manera realment sincera. Llavors, les ganes de prendre res a ningú, la cobdícia, desapareixerà del tot.
Ha d'observar per veure a venir les ganes d'apropiar-se de quelcom que no es seu i poder-hi posar fre a temps. Això inclou, no només els grans robatoris i fraus evidents que a tots ens venen a la memòria si parlem del robar, sinó també els petits objectes que desapareixen de forma quotidiana i increïble al nostre voltant, als vestidors, a les botigues o en llocs insospitats; la intimitat dels altres que podem captar per exemple en imatges robades o fins i tot l'estimació de persones i les idees que poden desenvolupar grans o petits projectes. En realitat són tots aquest petits furts els més habituals entre nosaltres i els que es mouen potser en la inconsciència i queden sovint justificats.

Podem llegir en el Bhagavad Guita:
El iogui que està satisfet amb la saviesa i el coneixement, ferm com una roca, amo dels seus sentits, i per a qui un grapat de terra, una pedra o l'or són el mateix, ell està en possessió del ioga.

I podem pensar que en el 'món del tenir' que és la nostre, on les possessions es valoren per sobre de tot i són molt definidores del 'qui hom és' en la societat, sembla força utòpic!
Fins i tot, en llegir des de la mentalitat del món del tenir, el sutra II.37 que hem citat al començament, hom podria arribar a pensar que es refereix a bens materials!! 'les millors coses se li ofereixen aleshores espontàniament' o en d'altres traduccions 'arriben les joies precioses'.
Sens dubte, el camí que mena a la utopia ha de començar per petites accions que s'encomanin dels uns als altres i portin mica en mica cap a un canvi de consciència col·lectiva en la que finalment es valori el respecte envers els altres i sobretot es valori la persona veritablement bona, rica en estimació, en benestar, en compassió, en lloc de tot allò que un individu pugui arribar a posseir. Un món en el que si alguna cosa ha de causar enveja sigui la mirada serena del savi per així poder-lo observar i trobar la manera d'emprendre també el seu camí.


1. Diccionari Sànscrit Català · Enciclopèdia Catalana 2005 · entrada asteya (p. 118)
2. La sabiduría del Yoga. Guía de la vida extraordinària para el buscador espiritual · Gaia ediciones (2009)


Articles relacionats:

अईस AHIMSā
सतय SATYAIn { Yamas Niyamas, } comments{ 0 } author: Mariona Costa
Afegeix el teu comentari:
http://www.yogaiastore.com