Yoga, YOGASFERA YOGASFERA Un espacio Internet para reunir toda la información sobre el mundo del yoga y su esfera: centros, estudios, profesores, cursos,clases, formaciones, eventos especiales ... todo lo que ocurre alrededor del yoga y que podemos compartir: consultar actividades. Un espai Internet per reunir tota la informació sobre el món del ioga i la seva esfera: centres, estudis, professors, cursos,classes formacions, esdeveniments especials... tot allò que passa entorn del ioga i que podem compartir: consulteu activitats. YOGASFERA Welcome to Yogasfera, a page on internet that brings together information about the world of yoga: centres, studies, courses, teachers, training, special events, in fact anything that happens in the world of yoga that we can share together: consult activitie

Yogasfera incorpora una botiga Ioga on trobaràs una acurada selecció d'articles d'una excel·lent qualitat, naturals i respectuosos amb el medi ambient, de marques que rarament es troben al mercat europeu, totes elles amb compromís mediambiental i social. Yogasfera incorpora una tienda Yoga donde encontrarás una cuidada selección de excelentes productos para la práctica, naturales y respetuosos con el medio ambiente, de marcas que difícilmente se pueden encontrar en el mercado europeo, todas con compromiso medioambiental y social. Store Yoga, Manduka, Yogitoes, Mats, Yoga Bags, yogui towels. Estores de Ioga, esterillas de Yoga, bolsas de Yoga, bosses de Yoga. Accessorios de Yoga, accessoris de Ioga, Props YOGA Clases de Yoga, Classes de Yoga Barcelona, Calendario actividades de Yoga, directorio de centros de Yoga, tienda de Yoga
Gyantse, Kumbum, Tibet author:Víctor Domènech
middle
Pinzellades sobre els diferents estils de Hatha ioga
30 Mar
2011
Yoga

Dia a dia, Yogasfera va creixent com a espai on estudis i professors comparteixen activitats de ioga i altres tècniques properes, proposen sessions, tallers, cursos i un llarg etcètera d'activitats amb noms inspiradors que conviden a la calma, a sentir el moviment del cos, a despertar l'energia, a trobar la pau, a avançar en el coneixement de nosaltres mateixos i a reconèixer que som feliços o que tenim plenament la capacitat de ser-ho.
Hatha ioga, Ashtanga, Iyengar, Anusara, Viniyoga, Vinyasa Flow o Kundalini... avui ens proposem escriure quatre pinzellades sobre la història del Hatha Ioga¹ i, al final, una petita nota sobre alguns dels estils més practicats.

Al llarg dels anys, grans mestres de diferents llinatges han anat dibuixant la pràctica segons han sentit que seria bona pels seus deixebles i han anat sorgint el que ara coneixem com a 'estils de ioga': intensos físicament o bé suaus, centrats en l'alineació de les postures mantingudes o bé en el moviment del cos lligat al fluir de la respiració... tècniques diverses que conformen l'univers del ioga. Ioga subjau a tots ells, coincideixen en el punt de partida i en l'essència però divergeixen en la manera de practicar. D'entre els molts mestres que van fer ressorgir el ioga dels ascetes a inicis del segle XIX per fer-lo arribar a la comunitat de practicants, n'hi ha dos que han estat especialment inspiradors del Hatha Ioga: T.S. Krishnamacharya (1888-1989) de Mysore i Swami Sivananda (1887-1963) de Rishikesh.

Entre els estils que sentim anomenar més sovint trobem l'Ashtanga i l'Iyengar, dues formes de practicar que responen a la necessitat de fer arribar el ioga a les persones i donar resposta al gran ventall de particularitats que això representa.

T. S. Krishnamacharya va recuperar el Hatha ioga quan gairebé només era practicat pels ascetes de l'Himàlaia. Instruït en sànscrit des de la infantesa, en filosofia, i format a la universitat de Benarés (Varanasi), va ser en un pelegrinatge a les muntanyes que va trobar el seu gurú, Sri Brahmachari. Amb ell va estudiar els Yoga Sutras de Patanjali, les asanes, les tècniques del pranayama i els aspectes terapèutics del ioga. Diu la tradició que el seu mestre el va encaminar cap a trobar una esposa, tenir fills i ser professor de ioga. L'any 1924 el maharaja de Mysore li demanà d'obrir una escola de ioga per tal de poder guarir els mals de molta gent. En aquesta escola s'hi varen reunir nombrosos nois joves i forts que portaren Krishnamacharya a dissenyar una pràctica física intensa que donaria lloc a l'Ashtanga Vinyasa² Ioga.

Entre els seus deixebles: Pattabhi Jois, B.K.S. Iyengar --casat amb la seva germana--, Indra Devi --gràcies a que el maharaja obligà Krishnamacharya a acceptar una dona a l'ashram-- i el seu fill Desikachar. Fou Pattabhi Jois (1915-2009) qui va desenvolupar aquest estil vigorós, l'Asthanga Vinyasa Ioga, que s'ha difós per tot el món.

B.K.S. Iyengar (1918) en canvi, partí d'una situació personal diferent i s'hagué de dirigir també a uns deixebles diferents. Fou un estudiant fràgil i malaltís, en una ocasió va haver de substituir un altre estudiant en una demostració i per sorpresa del mestre, molt ràpidament va aprendre les postures més avançades i es va guanyar la seva admiració. L'any 1936 el va enviar a ensenyar ioga a Pune, on un grup de dones havien demanat les ensenyances de Krishnamacharya. Iyengar es va trobar amb la necessitat d'adaptar la pràctica a les noves alumnes i a persones de totes les edats de manera que utilitzà el seu propi cos com un laboratori per desenvolupar una pràctica molt precisa amb atenció a l'alineació i a un ordre metòdic analitzant les influències en tots els sistemes del cos i en els òrgans principals. Aquesta anàlisi donà lloc a l'estil de ioga que porta el seu nou: mètode Iyengar.

T.K.V Desikachar, fill de Krishnamacharya, derivà vers un ioga suau i terapèutic potser a mig camí entre el vigor de l'Ashtanga i la precisió de l'Iyengar, el Vini Ioga.

De l'Ashtanga vinyasa ioga, estil força exigent físicament i que repeteix les mateixes seqüències dibuixades per Pattabhi Jois al llarg de les sis sèries que el conformen, han nascut al llarg del s. XX noves maneres de practicar l'enllaç entre les postures al ritme de la respiració conscient (vinyasa) de la mà de diversos deixebles seus.
Així, dins el marc de l'anomenat Power Yoga (terme genèric per designar els estils vigorosos que han derivat de l'Ashtanga) Larry Schultz (1950-2011) va crear el Rocket Vinyasa durant la dècada dels anys 80 a Sant Francisco, una pràctica que en tres sèries reestructura les dues primeres sèries d'Ashtanga, i Baron Baptiste el Power Vinyasa Yoga, conegut pel seu èxit entre les celebritats de Holliwood, estil que Beryl Bender Birch ha portat a Nova York i Bryan Kest a Los Ángeles. Sharon Gannon i David Life han creat el Jivamukti Yoga, Godfried Devereux el mètode del Ioga Dinàmic i Shiva Rea ha dotat el ioga de la màxima llibertat i fluïdesa amb el Prana Flow Yoga, per anomenar-ne alguns dels més coneguts.

També el mètode Iyengar, basat en l'alineació de les postures, ha inspirat altres mestres a definir estils que en son hereus però amb uns principis propis: John Friend, deixeble seu i de Chidvilasananda, creà l'any 1997 l'Anusara ioga.

L'altre gran mestre que hem anomenat al començament i que ha estat gran font d'inspiració és Swami Sivananda (1887-1963). Metge de professió, es tornà renunciant i ensenyà també nombrosos deixebles entre els quals Swami Satyananda Saraswati (1923-2009) fundador del International Yoga Fellowship (1956) i del Bihar School of Yoga (1963), Swami Sivananda Radha (1911-1995), Swami Vishnudevananda (1927-1993) i Swami Satchidananda (1914-2002) un dels herois espirituals de Woodstock i creador del mètode de Ioga Integral.

També fou deixeble de Sivananda Swami Kailashananda anomenat Yogi Gupta, un jove advocat que va triar la vida espiritual i es posà a disposició de la clínica de Salut dels Boscos a l'ashram de Sivananda a Rishikesh on va assistir pacients malalts amb tècniques de curació naturals relacionades amb el color, el sol, l'aigua i amb un control acurat de la dieta. L'any 1954, Yogui Gupta va ser convidat a participar en la convenció de la salut a Chicago i se'l coneix per haver portat el ioga als Estats Units.

Sri Dharma Mittra, un dels grans mestres ioguis d'avui, establert als Estats Units però amb estudiants que el segueixen arreu del món, és deixeble de Yogi Gupta. Sri Dharma Mittra basa la seva ensenyança en el ioga tradicional i pel què fa a l'enllaç de les asanes ha dibuixat un vinyasa transformador que ha anomenat Shiva Namaskara. Cada vegada més, la pràctica que ha inspirat és coneguda amb el nom de Dharma Ioga.

Conscients que aquesta és només una petita ullada a la llarga història del Hatha ioga, farem també menció per últim al Kundalini ioga, inspirat per Yogi Bhajan (1926-2004). Nasqué en una família Sikh i aprengué i dominà la tècnica iogui, el tantra i la meditació des de molt petit de la mà de Sant Hazara Singh, mestre de Kundalini ioga i llavors Mahan Tàntric (Gran Mestre de Tantra Blanc). Es llicencià en econòmiques i doctorà en psicologia. L'any 1968 fou convidat a ensenyar a la Universitat de Toronto, Canadà, i en arribar a Amèrica s'establí a Los Àngeles i creà la Fundació 3HO amb l'objectiu d'ensenyar les persones a portar una vida sana, feliç i espiritual (de l'anglès Healthy, Happy y Holy). A l'ashram de Sivananda a Rishikesh aprengué la filosofia vedanta.

Així doncs, seguint l'ordre de la nostra explicació, alguns dels estils més practicats avui són:

Asthanga Vinyasa Ioga (desenvolupat per Pattabhi Jois) És un estil dinàmic, molt intens i poderós que es fonamenta, entre altres aspectes, en la coordinació de la respiració amb el moviment. Les postures s'encadenen en un ordre determinat de forma molt bonica al llarg de sis sèries i fins i tot el moviment entre les postures resulta molt estètica. La pràctica mateixa constitueix una meditació en moviment. L’Ashtanga es pot practicar de forma guiada pel professor o bé en l'estil anomenat Mysore en el qual cada practicant desenvolupa la seqüència que ja té memoritzada mentre el professor fa de suport. Cal aprendre bé cada asana abans de poder passar a la següent. http://www.ashtangayoga.com

Iyengar (inspirat per B.K.S. Iyengar) És un estil de ioga en el que predomina el ritme tranquil, la precisió i l’adaptació de la pràctica i que posa molta atenció en l'alineació de les postures, se'n fan menys que en una pràctica d'Ashtanga i es mantenen més temps, combinades amb el pranayama i la meditació. S'utilitzen suports i ajudes --cinturons, mantes, blocs, cadires-- que faciliten la realització de les postures i permeten adaptar-les a totes les possibilitats dels practicants per tal que puguin també transcendir-les a un nivell més profund. http://www.bksiyengar.com

Vini Ioga (inspirat per T.K.V Desikachar) És un estil de ioga suau que posa molt èmfasi en la respiració i una aproximació lenta i relaxada a les postures de manera que les articulacions, especialment els genolls i els colzes es mantenen lleugerament flexionats i la columna vertebral s'estira. Es fonamenta en els principis del Vinyasa Krama: l'èmfasi no està en l'assoliment d'una forma ideal externa sinó en la pràctica d'una postura d'acord a les pròpies necessitats i capacitats individuals. http://www.viniyoga.com

Vinyasa Flow (nascut als Estats Units de la mà de diversos mestres) És un estil de ioga creatiu que combina les postures de manera lliure en cada sessió en funció de les postures més difícils o 'pic' que es vulgui assolir durant la pràctica concreta. El terme 'Vinyasa Flow' pot donar cabuda a diferents estils de ioga dinàmic basats en el fluir del moviment suau entre les postures, enllaçades tot jugant amb la intensitat i la relaxació dins la seqüència. http://shivarea.com

Anusara Ioga (desenvolupat per John Friend) És un estil de ioga força sofisticat que uneix la tradició de la filosofia tàntrica amb la innovació biomecànica dels principis universals de l'alineament, dóna molta importància a la col·locació, i posa un gran èmfasi en el poder de la kula (la comunitat del cor). Anusara vol dir 'fluir amb la gràcia', 'anara amb el corrent', 'seguir el cor' i la intenció més elevada de la pràctica d'Anusara és alinear-se amb el corrent d'energia universal. http://www.anusara.com/

Sivananda (inspirat per Swami Sivananda) És un estil tradicional del nord de l’Índia. Les postures “bàsiques” són el fil conductor i l’essència és la pràctica conjunta de les postures, respiració, concentració i relaxació (mínim esforç) per afavorir un desenvolupament harmònic i integral del cos i la ment, que es tradueix en un estat integral de salut i benestar. http://www.sivananda.com/

Ioga Integral (desenvolupat per Swami Satchidananda) Aquest estil té com a objectiu integrar els diversos aspectes del treball cos-ment a través d'una combinació de postures, tècniques de respiració, relaxació profunda i meditació donant més importància a la funció que a la forma. http://www.swamisatchidananda.org

Dharma Ioga (inspirat per Sri Dharma Mittra) És un estil profundament arrelat en els principis fonamentals del ioga que a través de la pràctica de les asanes en forma d'un vinyasa trasformador anomenat Shiva Namaskara (dissenyat en 4 sèries) i del control del pranayama, porta el practicant a avançar en el camí de l'autorrealització suprema del ser. www.dharmayogacenter.com

Kundalini Ioga (desenvolupat per Yogi Bhajan) És un estil vigorós i energètic que cerca activar i potenciar tots els centres energètics i el despertar del poder de la Kundalini (representada en forma de serp caragolada tres vegades sobre ella mateixa) a través de les asanes (postures), el control de la respiració, el cant de mantres, les kriyas i la meditació. http://www.aeky.es/Des dels estils més vigorosos als més suaus, tots, practicats amb consciència profunda són intensos i transformadors.

Namaste1 Hatha-ioga vol dir literalment 'ioga enèrgic, ioga de la força' i es refereix al desenvolupament sofisticat de pràctiques físiques que porten a l'autorealització pel perfeccionament del cos. Sovint es menciona al savi Goraksha (s IX de la nostra era) com a pare del Hatha ioga però els manuals de hatha ioga més importants no es van escriure fins a mitjans del segon mil·leni de la nostra era: el Hatha Yoga Pradipika de Swatmarama (s XIV) i el Geranda-Samhita escrit pel iogui Gheranda a finals del s XVII.

2 La paraula del sànscrit 'Vinyasa' significa seqüència d'elements encadenats i per extensió, seqüència de postures encadenades al ritme de la respiració conscient.
In { General, Hatha Yoga, } comments{ 1 } author: Mariona Costa
05 May
2015

Mai havia trobat una tan bona explicació de totes les varietats del ioga. Gràcies. https://lavalldelespiritualitat.wordpress.com/

author comment:Joan Carles
Afegeix el teu comentari:
http://www.yogaiastore.com