Yoga, YOGASFERA YOGASFERA Un espacio Internet para reunir toda la información sobre el mundo del yoga y su esfera: centros, estudios, profesores, cursos,clases, formaciones, eventos especiales ... todo lo que ocurre alrededor del yoga y que podemos compartir: consultar actividades. Un espai Internet per reunir tota la informació sobre el món del ioga i la seva esfera: centres, estudis, professors, cursos,classes formacions, esdeveniments especials... tot allò que passa entorn del ioga i que podem compartir: consulteu activitats. YOGASFERA Welcome to Yogasfera, a page on internet that brings together information about the world of yoga: centres, studies, courses, teachers, training, special events, in fact anything that happens in the world of yoga that we can share together: consult activitie

Yogasfera incorpora una botiga Ioga on trobaràs una acurada selecció d'articles d'una excel·lent qualitat, naturals i respectuosos amb el medi ambient, de marques que rarament es troben al mercat europeu, totes elles amb compromís mediambiental i social. Yogasfera incorpora una tienda Yoga donde encontrarás una cuidada selección de excelentes productos para la práctica, naturales y respetuosos con el medio ambiente, de marcas que difícilmente se pueden encontrar en el mercado europeo, todas con compromiso medioambiental y social. Store Yoga, Manduka, Yogitoes, Mats, Yoga Bags, yogui towels. Estores de Ioga, esterillas de Yoga, bolsas de Yoga, bosses de Yoga. Accessorios de Yoga, accessoris de Ioga, Props YOGA Clases de Yoga, Classes de Yoga Barcelona, Calendario actividades de Yoga, directorio de centros de Yoga, tienda de Yoga
Gyantse, Kumbum, Tibet author:Víctor Domènech
middle
Satya
05 Oct
2010

La paraula satya té l'origen al sànscrit (सतय satya) i vol dir 'veritat, veracitat, exactitud'. Segons el vedanta i el ioga és la segona de les cinc restriccions o yama.


Quan el sadhaka està fermament instal·lat en la pràctica de la veritat, les seves paraules es tornen tan potents que tot allò que diu esdevé realitat.
Y.S. II 36¹

La veracitat consisteix a pensar i parlar segons el que hem vist, el que hem inferit o el que hem escoltat d'una font fidedigne; a més a més la veracitat exigeix que allò que es digui no només no sigui fals, sinó que tampoc no pot ser equívoc o irrellevant; per altra banda, la veritat dita amb la intenció de perjudicar l'altre no pot ser considerada com a veritat, sinó com una caricatura de la veritat que té conseqüències funestes per a aquell qui la diu; en conseqüència, cal reflexionar bé abans de dir una veritat i tenir en compte que sigui realment beneficiosa per a tots els éssers.

Vyasa Bhasya II.30 , el comentari més antic sobre els Yoga Sutras de Patañjali²


És fàcil viure conforme a la veritat dins la nostra societat? Sembla ser que no, no ho és gens.

En el nostre món la mentida està del tot instal·lada, se la justifica i fins i tot se la respecta, no cal buscar cap exemple per il·lustrar aquesta afirmació, de ben segur que en tenim molts cadascú de nosaltres.

Quan ens iniciem en el ioga solem posar moltes esperances de canvi en la pràctica de les asanes i del pranayama, en la concentració i en la meditació. Treballar el cos, respirar de manera conscient i enfocar la ment son eines poderoses que aplicades amb consciència dins les nostres vides, sovint massa atrafegades, ens reporten uns beneficis gairebé inesperats: ens sentim més forts, més elàstics, més contents, més tranquils. Potser amb algunes dificultats que van desapareixent a mida que avancem en la pràctica, ioga ens ofereix un ventall de millores que no ens esperàvem d'un bon començament.

Ara bé, ioga es fonamenta en un rerefons ètic que no podem obviar: el primer yama, ahimsa --no violència--, el segon satya --veracitat-- i sense ells el nostre creixement personal quedarà coix.

Podem imaginar com milloraria la nostra vida si a més de practicar ioga des de les asanes ens instal·léssim veritablement en la pràctica d'ahimsa i de satya? Si fins i tot practiquéssim des d'una honestedat total envers nosaltres mateixos?

Potser això ens obligaria a anar una mica contra corrent, no és gens fàcil, és clar que no! Però si ho tinguéssim sempre present, a poc a poc el canvi d'actitud aniria guanyant terreny, sens dubte. Deixaríem a una banda el costum de dir petites mentides als altres i d'enganyar-nos a nosaltres mateixos, evitaríem dir coses que malgrat ser autèntiques poguessin ferir sense necessitat i ens tornaríem més amorosos, més curosos, més empàtics i equànimes. Les persones profundament bones no tenen necessitat de dir coses que no són, no els hi cal, estan en pau.

Us ha passat mai que tot just sortint d'una sessió de ioga algú s'ha adreçat a vosaltres amb neguit i li heu respost també amb una actitud agressiva? Què ha passat llavors amb les sensacions que us havia deixat el ioga? S'han esfumat com l'encens que crema, potser? La falta d'ahimsa sol ser força evident, la falta de satya, en canvi, és potser una mica més subtil.

Us ha passat mai que després d'una sessió de ioga heu respost algú amb una explicació innecessària gairebé sense pensar-hi quan perfectament era possible respondre amb sinceritat o senzillament potser no calia dir res? Què ha passat llavors amb les sensacions que us havia deixat el ioga? Estem tan arrelats en el costum de les petites mentides que potser no ha passat pràcticament res. Ara bé, d'alguna manera íntima, aquesta mentida, per més piadosa que fos, us ha deixat un lleu regust amarg, una gairebé imperceptible llavor de desassossec.

Si volem sentir veritablement la calma del ioga hem de viure instal·lats en satya, en ahimsa i en els altres yamas i niyamas.

És difícil! Potser sí!! Però ho podem provar. Intentem no allunyar-nos de la veracitat en cap moment i ens adonarem en fer-ho de com l'habit de dir coses que no són ben bé forma part de la nostra vida quotidiana i la tergiversa sense cap necessitat.

Diguem-nos només veritats, segur que serem més feliços tots plegats, textos molt molt antics ens ho expliquen!

Utòpic? Ja m'ho direu.

Articles relacionats:

ahimsa
http://yogasfera.com/blog/Ahimsa

[1]Luz sobre los Yoga Sutras de Patañjali · B.K.S. Iyengar · Kairós, 2003 · Traducció al català del present article.

[2]Diccionari Sànscrit Català · Enciclopèdia Catalana 2005 · entrada satya
In { Yamas Niyamas, } comments{ 0 } author: Mariona Costa
Afegeix el teu comentari:
http://www.yogaiastore.com