Yoga, YOGASFERA YOGASFERA Un espacio Internet para reunir toda la información sobre el mundo del yoga y su esfera: centros, estudios, profesores, cursos,clases, formaciones, eventos especiales ... todo lo que ocurre alrededor del yoga y que podemos compartir: consultar actividades. Un espai Internet per reunir tota la informació sobre el món del ioga i la seva esfera: centres, estudis, professors, cursos,classes formacions, esdeveniments especials... tot allò que passa entorn del ioga i que podem compartir: consulteu activitats. YOGASFERA Welcome to Yogasfera, a page on internet that brings together information about the world of yoga: centres, studies, courses, teachers, training, special events, in fact anything that happens in the world of yoga that we can share together: consult activitie

Yogasfera incorpora una botiga Ioga on trobaràs una acurada selecció d'articles d'una excel·lent qualitat, naturals i respectuosos amb el medi ambient, de marques que rarament es troben al mercat europeu, totes elles amb compromís mediambiental i social. Yogasfera incorpora una tienda Yoga donde encontrarás una cuidada selección de excelentes productos para la práctica, naturales y respetuosos con el medio ambiente, de marcas que difícilmente se pueden encontrar en el mercado europeo, todas con compromiso medioambiental y social. Store Yoga, Manduka, Yogitoes, Mats, Yoga Bags, yogui towels. Estores de Ioga, esterillas de Yoga, bolsas de Yoga, bosses de Yoga. Accessorios de Yoga, accessoris de Ioga, Props YOGA Clases de Yoga, Classes de Yoga Barcelona, Calendario actividades de Yoga, directorio de centros de Yoga, tienda de Yoga
Gyantse, Kumbum, Tibet author:Víctor Domènech
middle
UN PASSEIG PELS COLORS DELS TXAKRES
09 Apr
2010

Un passeig imaginari pels txakres és un passeig pels colors de l'arc de Sant Martí.
Dels vermells càlids que es tornen marrons, dels tons carbassa que traspuen el groc,colors intensos amb olor de terra humida i de blat que ens fan sentir que som al món. Dels tons de verd que trobem a camp obert i que ens conviden a estimar,verds que es fonen amb les blaus eteris a l'horitzó i si mirem més lluny encara amb el violeta que porta la introspecció i la saviesa.

A cada txakra se li atribueix un color, potser els heu vist si us heu fixat en la coma vermella del logo de yogasfera, el vermell de Muladhara que us ha portat cap al carbassa de Swadistana, el groc de Manipura, el verd d'Anahata, el blau de Vishuda, l'anyil d'Ajna, i el violeta de Sahasrara. Tots els colors de la llum en un camí que va de l'arrelament a la vida fins al coneixement, fins la felicitat. Un camí a través del creixement personal, el coneixement d'un mateix i dels altres, que ens fa ser més creatius i capaços d'estimar, més conscients i potser també més savis.

Parlar sobre els txakres m'ha fet adoptar gairebé sense adona-me'n un to poètic i ara toca fer un exercici de concreció!! Ha anat així...

Què són els txakres?

El terme 'txakra' ve del sànscrit 'roda'. Diem que son rodes d'energia vital, de prana, que es troben alineades en l'eix de la columna vertebral, que generen, acumulen, transformen i distribueixen l'energia.
Cadascun dels txakres té una estreta correlació amb una part concreta del cos a través del plexe nerviós i una glàndula endocrina i, a la vegada, es relaciona amb determinats estats de consciència.

Mirant en enrere, en els antics texts tàntrics, trobem que descriuen com l'energia vital o Kundalini circula a través d'una complexa xarxa de 72.000 canals d'energia subtil anomenats nadis que s'entrecreuen en els diferents punts al llarg de la columna vertebral, són els txakres o padmas (lotus), veritables centres acumuladors, transformadors i distribuïdors del prana. Els tres canals principals són: el canal central o Sushumna, Ida (al costat esquerra del cos i connectat amb la part dreta del cervell); i Pingala (al costat dret del cos, connectat amb la part esquerra del cervell), que podem fer correspondre amb el Sistema Nerviós Central, el S. N. Simpàtic i el S.N. Parasimpàtic.


kundalini

Aquests textos situen la Kundalini dins del primer txakra, Muladhara, i la representen com una serp caragolada tres vegades i mitja sobre ella mateixa que tanca amb cap l'entrada del nadi principal Sushumna. L'alliberament de Kundalini porta al desenvolupament de qualitats superiors, tant en l'aspecte físic, com en el psíquic o l'espiritual.

B.K.S Iyengar, a Luz sobre los Yoga Sutras de Patanjali, en el seu comentari al sutra II.49, exemplifica la generació i distribució de l'energia en el cos humà comparant-la amb el funcionament de l'energia elèctrica.


“L'aigua estancada perd la seva vitalitat; l'aigua que corre compta amb una força dinàmica i vivificant. L'aigua que corre amb una força mínima no pot generar electricitat. Per això es construeix un pantà i l'aigua cau a les turbines, que giren amb força i velocitat per produir energia. L'energia de l'aigua que cau, o en el seu cas el vapor que s'ha originat, fa que rodi una turbina en un camp magnètic a fi de generar electricitat. La potència és controlada per uns transformadors que regulen el voltatge del corrent. Tot seguit es transmet per cables per il·luminar ciutats i fer possible el funcionament de les màquines. Prana és com l'aigua que cau o el vapor originat. La caixa toràcica és el camp magnètic. La pràctica de pranayama fa que les fibres actuïn com turbines i transmet l'energia captada cap a les cèl·lules més remotes dels pulmons a fi de generar energia. Aquesta energia és acumulada en els txakres, situats a la columna vertebral, que fan de transformadors. Aquesta energia generada en la cavitat toràcica és com electricitat. És regulada pels txakres i distribuïda pel cos mitjançant les línies de transmissió dels sistemes circulatori i nerviós.

Els ioguis van descobrir pranayama per aprofitar totalment aquesta energia captada, de manera que pogués mantenir tot el sistema humà, incloent els sistemes respiratori, circulatori, nerviós, digestiu, excretor i reproductor, en harmonia i eficàcia òptimes.”*


Comentarem avui només els trets més generals que caracteritzen cada txakra i ho farem seguint la il·lustració de Romio Shrestha al seu llibre Galeria Celestial:


Sahasrara

Sahasrara(forat diví; el lotus de mil pètals)
El txakra corona de la Saviesa.
Equanimitat, compassió, presència en la vida i alegria. Una actitud positiva i sana envers nosaltres mateixsuperior, comunió amb la consciència universal.
El txakra corona està relacionat amb el bon funcionament de la glàndula pineal.


Ajna (comandament)
El txakra de l'entrecella o de la Imaginació.
Estats de calma i comprensió global. Aporta l'energia necessària per a una ment clara capaç de concentrar-se i també la capacitat de veure la part lúdica de la vida, la previsió per evitar els errors.
Si ens sentim sintonitzats amb els nostres coneixements interns i confiem en la nostra intuïció, la hipòfisi funciona bé. Aquesta glàndula regula la major part de funcions de l'organisme.Sahasrara


Vishuddha (pur)
El txakra del coll o de la Comunicació.
Sinceritat i naturalitat en l'expressió franca creen un segell energètic que flueix cap els altres centres tant físics, mentals com emocionals.
El xakra del coll està relacionat amb la tiroides, responsable de diverses funcions del creixement i del desenvolupament del metabolisme, i amb les paratiroides. Element: èter.

Anahata (el so que dues coses fan sense xocar)
El txakra del cor o de l'Estimació.
Comprèn el sentiment del jo, la consciència del jo vital. El lloc dels nostres sentiments més profunds, l'amor com a nucli central de les nostres vides, l'acceptació, l'estima, l'altruisme i l'entrega.
Si som feliços la glàndula tim està activa, si no ho som es tanca i patim una deficiència autoinmune. Element: aire.
xakra_manipura

Manipura (pura: ciutat; mani: de la joia)
El txakra del plexe solar o de la Voluntat.
Regula els coneixements interns i els nostres instints viscerals sobre les coses i les persones. La nostra identitat personal i la capacitat de valorar-nos a nosaltres mateixos. El nostre poder personal, la capacitat d'exercir influència en els altres. La llibertat d'elecció, l'autocontrol, la possibilitat de ser nosaltres mateixos, l'autoestima i la maduresa. Quan Manipura està equilibrat, l'ego és fort però es reafirma en la seva autoestimació sense tenir necessitat de la constant aprovació dels estímuls externs.

El bon funcionament del pàncrees està relacionat amb l'autoestima i la diversió. Element: foc
xakra_Svadhisthana

Svadhisthana (Sva: allò que és el jo; Dhisthana: el seu lloc real)
El txakra sacre o de la Creativitat.
És el centre de la procreació física i afecta a la maduració sexual. Comprèn la totalitat de la salud física i el nostre benestar emocional. Està relacionat amb tot allò que el cos necessita i també amb la capacitat de rebre i proporcionar plaer a les nostres vides. Ens assegura que sabrem aprofitar la força vital per a ser creatius i espirituals, que ens sabrem concedir un espai per expressar els nostres sentiments en acceptar que tenim dret a sentir plaer. Element: aigua
Xakra_Muladhara.jpg

Muladhara (mula: arrel; dhara: suport)
Txakra arrel o de l'Estabilitat.
Construeix un suport estable per recolzar la nostra vida. Controla la reacció 'lluita/fugir' que posa en funcionament la glàndula suprarenal que estimula el flux de l'adrenalina.
Adoptar un comportament obert i positiu vers les possibilitats que se'ns ofereixen reforça aquest txakra.
El curem cada vegada que reafirmem el nostre dret a viure la vida que volem. Element: terra.

Tot allò que ens ajudi a fer córrer l'energia a través de cada racó del cos omplint-lo de salut i vitalitat, ens ajudarà també a ser més presents en les nostres vides, més conscients i més feliços.


* Traducció al català de Yogasfera a partir de Luz sobre los Yoga Sutras de Patañjali, Kairós, 200
In { General, Beneficis, } comments{ 0 } author: Mariona Costa
Afegeix el teu comentari:
http://www.yogaiastore.com